Druhy kolagenu dle způsobu zpracování

Při procházení dostupných zdrojů se setkáme s různými pojmy. Vyznat se v tom, co je hydrát, hydrolyzát, lyofilizát, nativní kolagen, přírodní kolagen, živý kolagen, mořský kolagen, bioaktivní mořský kolagen, čistý kolagen, molekulová hmotnost, Da, kDa, či syntéza, je složité. Náročné je i rozhodnutí, zda zvolit kolagen v kapslích nebo v prášku. Pokusíme se tady jasně zodpovědět všechny tyto otázky.

kolagenový prášek

Ve zkratce se bavíme dvou způsobech, jak kolagen vyrobit. Dle způsobu výroby pak lze zmíněné názvy rozdělit do dvou skupin:

Nehydrolyzovaný kolagen

  • Nedenaturovaný kolagen
  • Hydrát kolagenu
  • Nativní kolagen
  • Přírodní kolagen
  • Živý kolagen
  • Tropokolagen

Hydrolyzovaný kolagen

  • Denaturovaný kolagen
  • Kolagenní hydrolyzát
  • Kolagenní peptidy
  • Štěpený kolagen
  • Kolagen sušený při teplotě 37 °C
  • Želatina

typy kolagenu

Rozdíl mezi nehydrolyzovaným a hydrolyzovaným kolagenem je velký a to jak v makromolekulární struktuře, tak především ve využitelnosti organismem a biologické aktivitě.

Kolagen tělu pomáhá zejména ve formě kolagenních peptidů.

Nativní kolagen

Nativní kolagen je kolagen ve své přírodní podobě. Jeho struktura se dá přirovnat k lanu stočenému ze tří vláken, které v zažívacím traktu podléhá štěpení trávícími enzymy, jehož výsledkem jsou různě dlouhé řetězce aminokyselin a různé molekulové hmotnosti. Jeho hlavními přednostmi je schopnost stimulovat buňky ke zvýšené syntéze kolagenu typu II. Jedná se tedy o kolagen vhodný zejména pro kloubní výživu.

Kolagenní peptidy

Kolagenní peptidy jsou získávány enzymatickou hydrolýzou přírodního kolagenu pomocí enzymu kolagenózy. Výsledný kolagenní hydrolyzát má stejné aminokyselinové složení jako původní nativní kolagen, ale obsahuje vysoké koncentrace pro kolagen specifických aminokyselin prolinu, glycinu a 4-hydroxyprolinu.

Enzymatická hydrolýza umožňuje vznik nízkomolekulárních peptidů, které jsou okamžitě rozpustné i ve studené vodě. Jejich molekulová hmotnost je definovaná a pokaždé stejná. Tím je zaručena jejich dobrá rozpustitelnost a stravitelnost.

Molekulární hmotnost hydrolyzovaného kolagenu je nižší než už nehydrolyzovaného.

Doporučená denní dávka kolagenních peptidů je 5000 až 10 000 mg.

Doporučená denní dávka nativního kolagenu mnohem nižší, t.j. do 40 mg.

Lyofilizovaný kolagen

Lyofilizovaný kolagen znamená úpravu nehydrolyzovaného kolagenu procesem sublimačního vysoušení. To se provádí za sníženého tlaku v minusových teplotách. Lyofilizace je ekonomicky náročný proces používaný zejména u léčiv nebo při přípravě stravy pro kosmonauty.

Hydrolyzovaný kolagen je vysoušen za, lidskému tělu přirozené, teploty 37 °C a nezvyšuje nijak zásadně nákladovost výsledného produktu. Bioaktivita kolagenu zůstává zachována v té nejvyšší možné míře.

Želatina – uvařený kolagen

Želatina se připravuje tepelnou úpravou z původní kolagenové suroviny.

Želatina je uvařený živočišný kolagen. Uvařený proto, že nejsme schopni konzumovat syrové chrupavky a kůže.  Vařením se kolagen “rozbije” na stravitelnou vstřebatelnou formu. Kolagen i želatina mají stejné složení, co se aminokyselin týká. Ale strukturou a vlastnostmi se liší:

  • hydrolyzovaný kolagen je rozložen na menší bílkovinné jednotky, které jsou snáze stravitelné,
  • hydrolyzovaný kolagen je rozpustný ve studené i teplé vodě (želatina jen v teplé, jinak gelovatí),

obsah samotné kolagenu je v želatině mnohonásobně menší. Z odborných průzkumů totiž vyplývá, že běžně dostupné kolagenové doplňky stravy obsahují až 2500 x více kolagenu než domácí tlačenka. Abychom se přiblížili optimální dávce kolagenu, museli bychom denně sníst až čtvrt kila této zabijačkové pochoutky.