Zdroje kolagenu

Tvorbu kolagenu nepovzbudí pouze živočišné produkty, ale i některé rostlinné. Podobný efekt můžeme pozorovat u červené Mořské řasy ruduchy, nebo u Pupečníku asijského. Ten obsahuje triterpeny, které stimulují tvorbu kolagenu jak v kostech tak chrupavkách a také zlepšují krevní oběh v periferních cévách a tím zásobují pleť živinami.

Rostlinný kolagen (fitokolagen)

Kolagen jako takový jsou schopna produkovat pouze zvířata, nikoliv rostliny. Specifickou vlastností živočišného kolagenu je totiž výskyt dvou aminokyselin (hydroxyprolin a hydroxylysin), které jsou pro tuto bílkovinu charakteristické a dosud nenahraditelné. Jejich vznik je podmíněn přítomností kyseliny askorbové (vitamín C) v těle.

zdroje kolagenu

Živočišný kolagen

  • Vepřový kolagen (pig/porcine collagen)
  • Hovězí/bovinní kolagen (cow/bovine collagen)
  • Kuřecí/drůbeží kolagen (chicken collagen)
  • Mořský/rybí kolagen (fish collagen, marine collagen)

Vepřový, hovězí a kuřecí kolagen je ekonomicky méně náročný zdroj a proto v produktech často zastoupený. Jsou zde bohužel obavy z doby nedávné a to strach z infekcí (slintavka, kulhavka, BSE a virové infekce).

Hovězí kolagen je z většiny tvořen kolagenem typu I a III. Předpokládá se, že až 3 % lidí jsou alergická na hovězí kolagen. Prasečí kolagen je lidskému kolagenu mnohem podobnější, proto je při něm výskyt alergií méně častý. Kolagen z dobytka je bílkovinou s poničenou strukturou buněk. Není biologicky aktivní, což mu brání, aby byl začleněn do lidské pokožky. Mimo toho jeho molekulární stavba se od lidského kolagenu diametrálně liší.

Kuřecí kolagen je převážně o typu II – tedy vhodný pro budování chrupavek a zdravé klouby. Kuřecí kolagen je i zdrojem chondroitin sulfátu a glukosamin sulfátu, což jsou opět látky pečující o kloubní aparát.

V současné době obsazuje první příčky všech aktuálních výzkumů bioaktivní kolagen mořský, kdy nejkvalitnějším zdrojem jsou ryby z čistých divokých vod. Nijak uměle nedokrmované, či chované za pomoci antibiotik. V nejlepším případě je kolagen z moří a oceánů získáván z kůží ryb, jejichž maso bylo využito v potravinářském průmyslu. Jedná se tedy o velmi kvalitní zdroj bioaktivního kolagenu. Ryby nejsou loveny primárně pro svou kůži, ale dochází ke kompletnímu zužitkování suroviny.

žívočišné zdroje kolagenu

Na trhu je spousta produktů, které se honosí vznešenými názvy a lákavými barvami. Nechte si pár minut a prostudujte si složení produktu. Ujistěte se o tom, že při získávání suroviny byly dodrženy podmínky udržitelného hospodářství (výrobce se touto informací zpravidla netají). Ujistěte se, že je mořský kolagen ze země, kde mají opravdu moře. Nenechte se klamat. Podmínky udržitelného hospodářství splňují například produkty COLLAMEDIC®.

Zdraví a strava ryb je nesmírně důležitá. Ryby, které volně plavaly v oceánu, jsou zdravější než ty, které vyrostly v umělých podmínkách. Takový kolagen je silnější a dosáhnete s ním lepších účinků. Dobře zvažte nákup výrobků, které byly vyrobeny v Číně či jiných asijských zemích s volnějšími výrobními kontrolami a standardy.

Prokazatelné výsledky užívání mořského bioaktivního kolagenu

Existují klinické studie, které dokazují měřitelný efekt bioaktivního mořského kolagenu na pleť. Například výsledkem tříměsíční kolagenové kúry je redukce vrásek o 13 % a průměrné zlepšení hydratace pleti o 34,8 %. Hydratovaná pleť je elastická a pružná, což je výborná prevence vzniku dalších vrásek.

4měsíční studie se zabývala vlivem kolagenních peptidů na třepící se nehty a kvalitu jejich růstu. Růst nehtů se zrychlil o 12 %.  Třepení a lámavost nehtů se snížila o významných 42 %. Zajímavým poznatkem je, že celý efekt byl pozorován ještě měsíc po ukončení kolagenové kúry.

Vliv kolagenních peptidů byl testován i ženami, které trpí na celulitidu. Ženy s normální zdravou váhou a BMI ≤ 25 po třech měsících kolagenové kúry zaznamenaly zlepšení stavu celulitidy o 5,3 %. Po dalších 3 měsících užívání kolagenních peptidů byl výsledek lepší téměř o 10 %. Hodnocena byla pevnost pokožky, zjevné hrbolky (pomerančová kůže) a reakce kůže při tzv. pinch testu.